Amikor a cicánk selymes bundáját simogatjuk, könnyű elfeledkezni arról, hogy a macskák született vadászok. Hiába hasonlítanak – leginkább alvás közben – cuki plüssállathoz, a vérükben van a zsákmányszerzés és szívesen töltik az idejüket olyan játékokkal, amik vadászkészségeiket fejlesztik, miközben a vadászat izgalmát is átélik. Ha nem tudnak eleget játszani, idegessé, agresszívvé válhatnak.

A legtöbb házikedvencként tartott macskának nincs lehetősége igazi zsákmányra vadászni, ezért fontos, hogy biztosítsunk számukra olyan játékszereket, amikkel kielégíthetik vágyaikat.

De milyen is a jó macskajáték?

A boltokban, webáruházakban rengeteg különböző játék közül válogathatunk. A jó macskajáték mozog, gurul, zizeg, zörög, csörög. Fontos azonban, hogy ne csak megvegyük és odaadjuk a cicának a játékot, hanem mi magunk is játsszunk együtt vele, legyünk a vadászkaland részesei. Vásárolhatunk például labdát – de a macska akkor örül majd igazán, ha mi gurítjuk vagy dobjuk oda neki.

Persze nem kell feltétlenül pénzért szórakoztatni a macskákat: szuper játékok készíthetők házilag is, akár gyerekeket is bevonva a barkácsolásba. Ha igaz a városi legenda, akkor az egyik legegyszerűbb macskajáték ötlete is egy gyermektől származik: egy „meglepetéstojás” kiürült belsejébe rejtett pár szem rizs vagy kukorica hosszú időre leköti a cicát (néhány csináld-magad játék a Macskajátékok Pinterest-gyűjteményben).

Legyünk azonban nagyon körültekintőek a játékválasztásnál vagy -készítésnél! Kevés olyan játék van, amivel teljesen magára hagyhatjuk a cicánkat: a legtöbbnél fontos, hogy a közelben legyünk, mert a féktelenül játszó macska akár bajba is keveredhet játék közben! Bármilyen ártatlannak is tűnik egy pamutgombolyag, egy madzag végére kötött pompom, vagy egy székre fellógatott labda, a macska belegabalyodhat a fonálba, ami fulladáshoz vezethet, vagy akár egy bútort is magára ránthat. Ilyen vészhelyzetek persze szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő, de fontos, hogy figyeljünk a cicánkra és legyünk ott, ha szüksége van ránk!

Jó szórakozást kívánunk macskáknak és gazdáiknak egyaránt! 😻

 

 

 

 

És ilyen, amikor egy macska bajba kerül játék közben: