A macskák legalább 30 féle hangot tudnak kiadni, és az egyszerű nyávogást is kb. húszféleképp tudják cifrázni. De vajon miért nyávognak a macskák? Íme tíz lehetséges válasz:

 1.   Valami fáj! – Ha a macskád hirtelen, intenzíven nyávogni kezd, sürgősen mutasd meg egy állatorvosnak. A nyávogás egészségügyi problémát jelezhet, különösen akkor, ha a viselkedése is megváltozik.
– Számos betegség okozhat a macskáknál éhség- vagy szomjúságérzetet, fájdalmat, és ezek mindegyike vezethet túlzott nyávogáshoz – mondja az állatorvos.

  2.   Szia! – A nyávogás egy egyszerű sziát – vagy távolabbi ismeretség esetén egy odavetett jónapot-ot – is jelenthet. Az „örülök, hogy látlak” talán túlzás lenne egy macskától, inkább csak annyit jelent: észrevettem, hogy itt vagy!

  3.   Éhes vagyok! – Ezt a nyávogást valószínűleg minden macskatulajdonos jól ismeri. Csak pár percet késik az étel? Olyan keserves nyávogást tudnak hallatni, mintha egy hete nem kaptak volna enni.

  4.   Figyelj rám! – Olykor-olykor a macskák is figyelemre vágynak, ezt pedig szintén nyávogással adják kiszolgáló személyzetük tudtára. – Játssz velem! Beszélgess velem! Kényeztess! – mondanák ilyenkor, ha tudnának beszélni.

  5.   Engedj be! – Ha az ajtó zárva van, a macska nyávogással jelezheti, hogy szeretne bent lenni. Vagy csak szeretné, hogy nyitva legyen az ajtó. Vagy szeretne bejönni, hogy utána újra kimehessen.

  6.   Melegem van! – Különösen a nőstény macskáknál fordulhat elő. Még egy jó ok az ivartalanításra.

  7.   Stresszes vagyok! – Egy autós utazás vagy látogatás az állatorvosnál még a legnyugodtabb macska számára is túlzott stresszt okozhat, és ilyenkor muszáj nyávogni.

  8.   Dühös vagyok! – A feszült, izgatott vagy megfélemlített macskákból gyakran kitör egy sikolyszerű nyávogás, amit sokszor támadás követ.

  9.   Nem akarok egyedül lenni! – A hosszú időre egyedül hagyott macskák nyávogással fejezhetik ki, hogy társaságra vágynak – legyen az egy másik macska, egy ember, vagy egy kis egérke.

10.   Öregszem! – Lehet, hogy a cicádnál a nyávogás semmi mást nem jelent, csak hogy múlnak az évek. Megfigyelések szerint, ahogy idősödnek, egyre többet nyávognak a macskák. Talán azért, mert egyre több figyelemre vágynak?

Miauuuu

Szerinted van, ami kimaradt? A te cicád miért szokott nyávogni?

Petfinder cikke nyomán.