Fekete macska

Megijesztette a lovakat

A fekete macskák rossz hírének eredete arra az időre nyúlik vissza, amikor még lovaskocsival jártak az emberek. A sötét macskák keresztezték a lovak útját, de a kocsi lámpája nem világította meg őket: a lovak csak a felvillanó szemüket látták meg, amitől megijedtek – ez pedig sok balesetet okozott. Így alakulhatott ki az a hiedelem, hogy a fekete macska egy sátáni állat, vagy akár maga az ördög – a lovak pedig képesek ezt megérezni.

A kalózok hajóin

Más történetek arról szólnak, hogy a fekete macskákat a kalózhajók rakterében használták: a színük miatt könnyen eltűnhettek a sötétben, ezért eredményesebbek voltak a rágcsálók kiirtásában, mint világosabb társaik. Amikor a kalózok kikötöttek és fosztogatni kezdtek a terngerparti városokban, fekete macskáik követték őket. Egy idő után pedig a kikötővárosok lakói, ha megláttak egy fekete macskát, megijedtek, hogy kalózok vannak a közelben: veszélyben a vagyonuk vagy akár az életük is.

A halál szimbóluma

A középkorban a macskákat a boszorkányokhoz kísérőjének tartották és velük együtt üldözték őket. A gonosz szimbólumát látták bennük, és különösen a feketéket, a halállal azonosították. IX. Gergely pápa 1233-as pápai bullájában a macskát a sátán inkarnációjának nevezi, akik, ha mind kimásznának a pokolból, a végítélet eljövetelét jelentenék.

Alvó fekete macska

Van, ahol szerencsét hoz

Mindezek ellenére a fekete macska nem csak a szerencsétlenség szimbóluma. Az ókori Rómában a fekete macska jó ómen volt, annyira, hogy amikor elpusztult egy példány, akkor elégették és a hamvait szérszórták a mezőn, hogy kiirtsa a gyomokat és biztosítsa a gazdag termést.

Az angolszász vidékeken, elsősorban Wales-ben és Cornwallban a fekete macska szintén szerencsét hoz, különösen a hajadonoknak. Ő hozza a jó híreket és a közelgő házasságkötés jelképe is.

A fekete macskák napja

Olaszországban 2007. november 17-én tartották meg első ízben a fekete macskák napját az Olasz Állat- és Környezetvédő Társaság kezdeményezésére. Egyes adatok szerint évente kb. 30.000 fekete macska tűnik el Olaszországban, elsősorban a még mindig létező boszorkánykultuszok miatt. A macskák közül sokat rituálisan feláldoznak, főleg Halloween környékén.

Híres fekete macskák

Sok híresség tartott fekete macskát, például Brigitte Bardot, James Dean, Marlon Brando, Frank Zappa, Patty Smith, Cher vagy Bob Dylan. John Lennonnak volt egy fekete és egy fehér cicája, a feketét Salt-nak nevezte el (Só), a fehéret Pepper-nek (Bors).