Macskatörténelem

A macska, e gyönyörű, titokzatos, simulékony, mégis öntörvényű lény napjaink egyik legkedveltebb házikedvence – pedig jóval később sikerült háziasítani, mint például a kutyákat. Mondjuk a cicák természetét ismerve ez nem is túl meglepő 😉

Mint ahogy az sem, hogy ilyen népszerű háziállat: aktív és játékos, ugyanakkor önálló és leleményes, elvan egyedül is, de jó társaság, ha olyan kedve van.

A macska háziasítása

Kultúrától és nemzettől függetlenül már az ókorban is felfigyeltek a macskák képességeire, és megpróbálták a házhoz édesgetni őket.

Egyiptomban például a raktárakban tárolt terményeket védték velük a rágcsálók elől, és még a sivatagból betévedő mérges kígyókat is képesek voltak elriasztani. Megvédték az emberek életét és élelmét: nem véletlen, hogy szent állatként tekintettek rájuk.

Az ókorban leginkább a gazdagok kiváltsága volt a macskatartás, de a középkor tájára felismerték az emberek, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó területeken igen hasznosak a doromboló cicusok.

Hamarosan azonban sötét kor köszöntött a macskákra is: amikor a keresztény egyház jelenlétüket a sátánnal hozta összefüggésbe, megkezdődött az üldözésük. Gyors pusztulásuk következtében a rágcsálók elszaporodtak, ez pedig a történelem legveszélyesebb halálos vírusainak megjelenéséhez vezetett: ekkor pusztított a rettegett pestis is.

Ma újra a macska a legkedveltebb háziállat

Bár ma már nem szükséges otthonunkban megvédenünk a télre eltárolt gabonát, és talán a patkányok által terjesztett pestis sem veszélyeztet, mégis rengeteg házban hallható kellemes dorombolás.

Hogy miért ilyen közkedveltek a macskák?

Mert ha macskád van, egy olyan élőlénnyel lesz gazdagabb az otthonod, amelyik szívesen heverészik a közeledben egy kis simogatásért cserébe, ugyanakkor határozott, önálló személyiséggel rendelkezik, és könnyen feltalálja magát. A macskák igazi tükörképként is szolgálnak, hiszen csak akkor fogadják el a közeledést, ha a személy kisugárzása számukra is kellemes. Kitűnő társállatok, akár kisgyermek mellé is.

Nem utolsósorban pedig aranyosak, puhák, és megejtően dorombolnak: mi tehetne ennél otthonosabbá egy lakást?