Mit utál a macska?

  1.  Hangos zajok
A hangos zajok könnyen menekülési reakciót válthatnak ki a macskákból. Megijedhetnek egy tüsszentéstől, autódudától, tűzijátéktól, fűnyírótól, de akár a csengő hangjától is és ilyenkor igyekeznek egy általuk biztonságosnak vélt helyre elbújni.

 
  2. Koszos macskaalom
A macska szaglása 14-szer erősebb mint az emberé, ezért az az alom, aminek mi talán éppen csak érezzük a szagát, cicánk számára már elviselhetetlen lehet. Ez ahhoz vezethet, hogy inkább egy másik helyet keresnek a lakásban, ahol elvégezhetik a dolgukat, legyen az egy kosár ruha vagy éppen a szőnyeg.

 
  3. Régi, kiszáradt vagy romlott eleség
Ha igazán rosszat akarunk a macskánknak, akkor hagyjuk a tányérjában a megmaradt ételt! Nem elég, hogy a romló eleség szaga talán még kellemetlenebb számukra, mint a büdös macskaalomé, de a nedves eleségekben – főleg melegben – már 20 perc után elkezdhetnek elszaporodni a baktériumok, amik betegséghez vezethetnek.

 
  4. Rossz ízű gyógyszerek
Senki nem szereti a gyógyszerek ízét, így a macskák sem. Ha rögtön sikerül lenyeletni vele az orvosságot, akkor nincs baj, de egy 2001-es állatorvosi tanulmány szerint a kapszulák 84%, a tabletták 64%-a öt perc elteltével még mindig a macskák nyelőcsövében volt. Fontos ezért, hogy a gyógyszerezést követően legalább negyed órán keresztül figyeljük a cicánkat és ha öklendezik, köpköd vagy netán habzik a szája, gondoljunk arra, hogy a gyógyszer irritálja és segítsünk rajra.

 
  5. Agresszív simogatás
A macskák nagyon érzékenyek az érintésre. Ha erősebben, netán durván, agresszíven nyúlunk hozzá – akkor is, ha kényeztetésnek szánjuk – harci üzemmódba kapcsolhatja a macskát: ne csodálkozzunk, ha hörögni, fújni kezd, harap vagy a megkarmol.

 
  6. Versengés a területért
Természetükből fakadóan a macskák minden idegen fajtársukat ellenfélnek látják, akitől meg kell védeni a területüket, az ételüket vagy biztosítani kell velük szemben a gazdájuk figyelmét. A rokon macskáknál vagy azoknál, akik már összeszoktak, ez a versengés már nem jellemző.

 
  7. Mellőzöttség
A macskáknak szükségük van nyugalomra, szeretnek egyedül is lenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a társaságot, a törődést. A macskák nem magányos állatok hanem társas lények. Ha mellőzöttnek érzik magukat, nyávoghatnak, kaparászhatnak – próbálják felhívni magukra a figyelmet. Ha pedig sokáig nem törődik velük senki, meg is betegedhetnek.

 
  8. Autózás
A macskák számára az autózás többszörös stresszforrás. Egyrészt kiszakítjuk őket a megszokott világukból, másrészt egy olyan folyamatosan változó helyzetbe kényszerítjük őket, amit nincs módjuk felfedezni. Sok macska kifejezetten fél az autózástól, nyávog, kaparászik út közben. Az sem ritka, hogy felkeveredik a gyomruk és hánynak.

 
  9. Fürdés
Kevés kivételtől eltekintve a macskák utálják, ha nedvesek, vizesek lesznek. Nincs szükségük rendszeres fürdésre, nagyon hatékonyan tisztálkodnak.

 
  10. Hasvakarás
A macskák hasi része a legsérülékenyebb terület, amit igyekeznek minden áron megvédeni. Ne csodálkozzunk ezért, ha a has simogatása védekező reakciót vált ki belőlük!

Forrás: 10 Things Humans Do That Cats Hate