A macskák teljesen függetlenek, önállóak – ezekért a tulajdonságaikért is imádjuk őket. A macska használja a macskaalmot, amikor szükségét érzi – ezért munka után nem kell hozzá hazarohanni, mint egy lakásban tartott kutyához. És ha végképp nincs más megoldás, az egészséges cicák akár néhány napig is egyedül hagyhatók.

Az azonban, hogy önállóak, nem jelenti azt, hogy elég csak rájuk zárni az ajtót – érdemes körülnézni a lakásban és „macskabiztossá” tenni azt. Illetve hát… arról se feledkezzünk meg, hogy sok lakberendezési tárgy nem jelent veszélyt a macskákra, de nem lennénk boldogok, ha kedvencünk játékszerévé válna. Tegyük meg ezért a szükséges óvintézkedéseket a macskánk (és a saját) boldogságunk, biztonságunk és egészségünk érdekében!

Mottó: soha ne becsüld alá a cicád abbéli képességét, hogy bajba keverje magát!

 1.  Mi az, amit lenyelhet, amit magára tekerhet, ami mérgező…? Alaposan nézz körül a lakásban: apró tárgyak, amiktől megfulladhat, zsinegek, kötelek, amikbe beletekeredhet és akár meg is fulladhat, zacskók, csomagolóanyagok, illetve a különböző mérgező anyagok, tisztítószerek, vagy akár mérgező szobanövények: pakoljuk el ezeket, vagy tegyük olyan helyre, ahol a cica nem férhet hozzájuk.

 2.  Noha a macskák hosszú-hosszú órákat töltenek heverészéssel, szundikálással, és úgy tűnhet, semmi szükségük a külvilágra, ők is tudnak unatkozni. Érdemes egy kényelmes helyet kialakítani számukra, hogy kinézhessenek az ablakon – az utca vagy a kert történései kiváló szórakozást biztosítanak nekik.

 3.  Kényelmes fekhelyre természetesen szükség van – ellenőrizzük, hogy nem került-e valami oda nem illő tárgy (például gyerekjáték, cipő) cicánk kedvenc pihenőhelyeire.

 4.  Ha sötétben is egyedül lesz a cicánk, gondoskodjuk valami fényről a lakásban – sötétben egyedül lenni még a macska számára is félelmetes. Jó megoldás például egy időkapcsoló, ami az általunk kiválasztott időpontokban be- és kikapcsol egy állólámpát vagy asztali lámpát.

 5.  Ne legyen túl meleg vagy túl hideg a lakásban, amíg egyedül van a cicánk! Ellenőrizzük a fűtést, illetve nyáron figyeljünk arra, hogy legyen a lakásnak olyan része, ami nem melegszik fel túlságosan.

 6.  Bekapcsolva hagyhatjuk a tévét vagy a rádiót – a hangok vagy a zene nyugtatólag hathat a macskára, kevésbé fogja magányosnak érezni magát.

 7.  Az idősebb vagy beteg macskákat nem szabad sokáig egyedül hagyni. Jó ha van egy ismerős, egy szomszéd, aki időről időre megnézni, minden rendben van-e kedvencünkkel.

 8.  Gondoskodjunk friss macskaalomról.

 9.  Nem utolsó sorban pedig legyen elegendő enni- és innivalója a cicánknak. Már néhány ezer forintért vásárolhatunk automata macskaetető és -itató szerkezetet, ami megadott időközönként újabb adag ételt juttat cicánk tányérjába, de ha ilyenre nem költenénk, az előre kikészített étel is tökéletes megoldás.

És ha ezek után úgy érzed, mindenre felkészültél, nézd meg a képeket és mondd meg, melyik nem jutott volna eszedbe!

Források: Tips for Leaving Your Cat Home AloneJust 19 Cats Stuck In Things