Macskaistenek

Az √≥kori egyiptomban a macsk√°kat isteneknek tartott√°k – √©s egyesek szerint ezt nem is felejtett√©k el a cicusk√°ink…

Az √≥kori Egyiptomot nemcsak a sz√°mos monument√°lis √©p√ľlet jellemezte, hanem a term√©szettel kialak√≠tott m√©ly kapcsolat is. A Nap √ļtja az √©gbolton, a f√©ny √©s a s√∂t√©ts√©g, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llatok √©s n√∂v√©nyek mind-mind az egyiptomi vall√°s r√©sz√©t k√©pezt√©k. Madarak, rovarok, krokodilok, v√≠zilovak, p√°vi√°nok √©s sz√°mos m√°s emlŇĎs is isteni rangra emelkedtek, ezzel elismerve azok k√ľl√∂nleges tulajdons√°gait √©s k√©pess√©geit.

Az egyiptomiak √ļgy gondolt√°k, hogy az √°llatok – ugyan√ļgy, mint az emberek ‚Äď, tudatosan cselekszenek, ebbŇĎl alakult ki a r√©szben ember r√©szben √°llat istens√©g√°br√°zol√°s.

Voltak istenek, akiket csak kisebb k√∂z√∂ss√©gben ismertek, de olyanok is, amelyeket az eg√©sz birodalomban tiszteltek. A helyi istenek a v√°rosokat ir√°ny√≠tott√°k √©s ŇĎk voltak a felelŇĎsek a mindennapos dolgok√©rt. ElŇĎfordult, hogy egy kisebb istens√©g ‚Äěkiterjesztette hatalm√°t‚ÄĚ √©s nagyobb ter√ľleten v√°ltak h√≠veiv√© a birodalom lak√≥i, de az ellenkezŇĎj√©re is volt p√©lda: egy isten el is vesz√≠thette n√©pszerŇĪs√©g√©t.

Az √≥kori egyiptomi isteneknek igen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tulajdons√°gaik voltak. Volt p√©ld√°ul teremtŇĎ, puszt√≠t√≥, v√©delmezŇĎ istens√©g. Ezek a tulajdons√°gok – √©rdekes m√≥don – idŇĎvel v√°ltozhattak, ak√°r ellenkezŇĎj√ľkre is fordulhattak. V√°ltozott az istenek √°br√°zol√°si m√≥dja is, √©s a kapcsolatuk is m√°s istenekkel. Az egyiptomik istenek r√°ad√°sul haland√≥k voltak!

Az istens√©gek jelentŇĎs r√©sze a macskaf√©l√©ktŇĎl k√∂lcs√∂n√∂zte tulajdons√°gait. Az oroszl√°nt p√©ld√°ul ereje, de a k√∂lykeirŇĎl val√≥ gondoskod√°sa miatt is tisztelt√©k. Rajta k√≠v√ľl a p√°rducot, a leop√°rdot, a gep√°rdot √©s a h√°zi macsk√°t is szentk√©nt tisztelt√©k. A legt√∂bb macskaisten nŇĎ volt.

Néhány macskaisten:

Apedemak: n√ļbiai oroszl√°nfejŇĪ h√°bor√ļ- √©s term√©kenys√©gistens√©g

B√°sztet:¬†R√© napisten l√°nya. Kezdetben oroszl√°nk√©nt √°br√°zolt√°k, majd macska- vagy oroszl√°nfejŇĪ nŇĎk√©nt. Az √∂r√∂m, t√°nc, zene, csal√°d √©s szeretet istene

Mafdet: macskaként ábrázolt isten, a kígyók és skorpiók ellen védelmezett

Mafed: macskaisten, akinek a feladata, hogy utat nyisson a halottaknak a sötétben

Menhit: oroszl√°nfejŇĪ nŇĎalak, a harc istennŇĎje

Sekhmet: oroszl√°nk√©nt vagy oroszl√°nfejŇĪ nŇĎk√©nt √°br√°zolt istens√©g, aki az oroszl√°n puszt√≠t√≥ erej√©t testes√≠ti meg. A tŇĪz, h√°bor√ļ, de a gy√≥gy√≠t√°s √©s a t√°nc istene is

S√ļ: a levegŇĎ istene, oroszl√°nk√©nt √°br√°zolt√°k

Tefnut: S√ļ ikertestv√©re, a tŇĪz istene, szint√©n oroszl√°nfejjel √°br√°zolt√°k

Forr√°sok:¬†Das alte √Ągypten,¬†Mafdet,¬†Bastet,¬†Apedemak,¬†Sekhmet,¬†Shu

A témához kapcsolódó további képeket itt találsz: Macskaistenek