Kérlek figyelj most rám – kérnék tőled néhány dolgot, hogy sokáig a gazdám lehess!

Mit kér a macska?


 1.  Ne hagyj túl sokat egyedül! – Noha minket nem kell minden nap akár többször is sétálni vinni, mint egy kutyát, igényeljük a gazdánk jelenlétét. Egy magányos macska mindent elkövet, hogy felhívja magára a figyelmet – és ilyenkor születnek az olyan videók, hogy milyen gonoszak tudunk lenni.

 2.  Figyelj rám! – Még ha fáradtan érkezel is haza egy hosszú nap végén, tudd, hogy várlak otthon, és számomra a megérkezésed a nap fénypontja. Foglalkozz velem, simogasd a bundám, adj pár finom falatot – legyen ez az idő csak az enyém: szükségem van rá, hogy egészséges maradjak.

 3.  Ne hanyagolj el! – Rendszeresen vizsgálj át, és szükség esetén segíts tisztálkodásban például a fogak, a fülek és a karmok ápolásával, ha pedig bármilyen rendellenességet tapasztalsz (pl. daganatot), a lehető leggyorsabban vigyél állatorvoshoz. Az is előfordulhat, hogy valamilyen parazita, élősködő támadott meg, ilyenkor is érdemes szakértő tanácsért felkeresni a dokit.

 4.  Óvj meg a folyamatos stressztől! – Bizony, az állatok is szenvedhetnek, ha nem kapják meg a kellő mennyiségű pihenőidőt. Elsősorban olyan környezetben fordulhat elő, ahol a macska körül gyerekek, kutyák is élnek. Ha nem tudok nyugodtan pihenni, mert bármelyik pillanatban megszakíthatják az álmomat és menekülnöm kell, könnyen beteggé válhatok.

 5.  Ne etess túl! – Egy macska számára (is) kiemelt fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. Viszont ha több energiát veszek fel az ételéből, mint amennyit a mindennapok során elhasználok, elhízom, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ne az élelem mennyiségével fejezd ki a szereteted!

 6.  Nevelj meg! – Természetemből fakadóan nem lehetek annyira képzett, és nem vagyok olyan könnyen tanítható, mint egy kutya, de szabályokra nekem is szükségem van a békés együttélés érdekében. Kaphatók a témával foglalkozó könyvek, de az interneten is sok okos tanács található a macskaneveléssel kapcsolatban. Ne hagyd, hogy a fejedre nőjek!

 7.  Vigyázz a fogaimra! – A gazdák általában kevés figyelmet fordítanak cicájuk fogainak épségére, pedig fontos lenne rendszeres ellenőrzés. A macskák gyakran szenvednek például fogkőtől, ami megkeserítheti a mindennapjaikat, illetve további súlyos problémákhoz (pl. fertőzés, ínyvérzés) vezethet. Ugye ezt te sem akarod?

CatSpot cikke nyomán.